tirsdag den 14. januar 2014

Rejsedagbog fra Jordan – Kulturforskelle

Landskabet, der suser forbi uden for jet-bussen ruder
I dag har jeg været i Aqaba, Jordans handelsby, som støder op til det Røde Hav, og som forsyner Jordan med friske råvarer, olie og gas fra de store tankere ude i bugten. Turen dertil foregik med jet-bus ad Dessert Highway, som tilbagelægger over 300 km gennem ørkenen. Her er ikke andet end sand, klippeformationer og højspændingsledninger, som bugter sig gennem landskabet, i miles omkreds. Langs vejkanten står folk ved små boder og sælger gas og frugt til de forbipasserende. Om aftenen lyses boderne op af kulørte lamper og står som små livscentre i det store ingenting. Det er et besynderligt syn, og fra bussens mørke føles den øde vej nærmest hyggelig.
En olietanker ude i bugten
I Aquba mødte jeg en syrisk flygtning med skudhul i brystkassen. Han var flygtet fra Syrien til Jordan, da borgerkrigen brød ud, og var blevet ramt af en af regimets kugler. Han overlevede med smilet i behold og hjertet fuld af egyptiske popsange, som han af sine lungers fulde kraft sang ud i den jordanske ørkenluft, mens vi andre klappede med på de arabiske rytmer. Sammen med sin familie har han fået asyl i Jordan, der er et af de eneste tilbageværende lande i Mellemøsten, der ikke er hærget af krig og uroligheder, og sammen med de lokale deltager han nu i oplysningsarbejdet i Ungdommens Røde Kors.
Udsigten fra Aqaba til Isral
Til trods for landets fredelighed, bærer det også præg af at være på bunden af behovspyramiden. Jordan er et land uden ressourcer. Her er intet vand, hvilket gør det stort set umuligt at dyrke noget som helst, og ingen olie i undergrunden. Derfor er livet i Jordan hovedsageligt financieret af ulandsbistand, og det bærer levestandarden præg af. Kreative brancher som arkitektur, design og mode er stort set ikke-eksisterende, og livet handler i stedet om praktiske gøremål. Det står i skarp kontrast til Vestens kreative livsstil, hvor interesseområder som boligindretning, haveliv, modeblogs, instagramfoto, musik, film og tv-serier, er naturlige elementer i hverdagen. Hernede er det fuldstændig malplaceret og irrelevant. Det er ikke væsentligt, for der er så meget andet, der skal gøres inden.

 Portræt af et land

Ingen kommentarer:

Send en kommentar